31. mai 2012

Kom, så lager vi en Gif!


Etter forrige innlegg om Apartamento fikk jeg tre spørmål om hvordan jeg lager gif. Synes det er stas at folk lurer på om jeg kan lære vekk ting , for jeg skal jo etterhvert bli lærer.  For de som ikke vil lære å lage en gif,  kan jo sitte å se på de nye bruktfunnene mine en stund. Hester er jo mitt svakepunkt, særlig nipsmessig, så jeg ble helt henrykt da jeg fant denne mammaen med føll. Nå har jeg så lyst på en steilende hingst også! Koppen er Figgjo a la 1974, og er ny koppe-favoritt. Er det bare meg, eller ligner de litt på Pantone koppene? Og til slutt har jeg funnet fire små trefjøler, som jeg også liker veldig godt.

Men uansett, GIF. Jeg bruker fotoredigerings programmet GIMP, det kan du laste ned gratis HER. Gimp er lett å bruke, tar liten plass og et godt alternativ til de som ikke har råd til photoshop.

DENNE "how to make an animated gif in gimp" videoen er veldig god og forklarer ting ganske enkelt. Men ettersom jeg har brukt egne bilder istedet for å tegne bildene slik som han gjør i den videoen, har jeg noen lure tips. Printscreen knappen min fungerer ikke så jeg må forklare i ord hvordan man lager en gif, men blir du usikker på hvordan de ulike tingene fungerer bare sjekk ut filmen også.

Slik lager du en gif av fotografier:


  1. Ta en bildeserie, alt fra to bilder til 20. Man kan sikkert ta fler men jeg har ikke prøvd det. 
  2. Åpne Gimp.
  3. Gå inn på hovedmenyen, og klikk på Open as layers. Da får du samlet alle bildene på et dokument og unngår å måtte klippe og lime inn alle bildene. 
  4. Etter at du har åpnet alle bildefilene, klikk på Image-->Scale image. Foreløbig er bildene altfor store til å kunne fungere som gif på Internett, slik at vi må forandre størrelsen. På Scale image forandrer du bilde til ønsket størrelse, jeg pleier å ha 650 pixler i bredden. Du trenger bare å gjøre dette en gang så er alle bildene forandret.
  5. Ved å gå inn på filters-->animation-->playback  kan du se hvordan GIFen din er.
  6. Så klikker du på Windows-->recently closed docks. Da åpner du en sidebar som viser de ulike layerne i dokumentet. 
  7. Om du synes den går for fort eller for sakte kan du regulere dette ved å bruke sidebaren du åpnet under siste punkt. Da klikker du på bilde ikonet for hvert enkelt lag og skriver inn for eksempel (1000 ms) etter navnet. Dette viser da hvor mange millisekund hvert bilde viser. I gifen over brukte jeg (250 ms), og da går gifen ganske fort. Bare prøv deg frem med hva du synes er best.
  8. For å lagre den fine gifen din, gå inn på file-->save as. Når du lager den er det viktig at du lagrer den som en gif fil, ved å trykke på knappen select file type.
  9. I neste boks som kommer får du valget mellom å flatten image eller save as animation, og for all del trykk save as animation, ellers sitter du igjen med kun et bilde. deretter trykk export.
  10. Neste bilde som dukker opp trykker du bare på save.
Badabimbadaboom, en fiks ferdig gif. 

Du kan så klart redigerer hvert enkelt bilde du har med i gifen, men jeg fant ut at det ble for mye jobb rett ut vinduet, ettersom bildekvaliteten på gif filer er mye dårligere. Jo fler farger jo dårligere bilder det. Men det er jo morsomt uansett. Dessuten har det uendelig med muligheter, så det er bare å leke i vei. 

For de som bruker Photoshop kan dere finne en gif tutorial HER.

Håper dette ble forståelig, og om dere skulle ha problemer er det bare å spørre.

Ha en fin dag alle sammen :)


6 kommentarer:

Linnéa sa...

Så kult, dette må prøves ut :)

Skjerstad sa...

Tusen takk Tine !
Jeg har nå lastet det ned, så får vi se ;)

Klem klem :)

Christine sa...

ha ha så gøy! tusen takk for tutorialen :D

Lene sa...

Se om jeg prøver meg på det der endag. Hehe. JA! Ligner på Pantone koppene. Trodde det var det først og jeg :)

Lærer ja? Spennende. :) Har igjen mange år da?

Klem Lene

Cathrine sa...

yey! så gøy, tusen takk Tine:)
gleder meg til å prøve dette!

Marit sa...

Haha, så kult :)